Czy nabiał jest zdrowy?

Zdrowa dieta powinna być w pełni zbilansowana i różnorodna. W ten sposób będzie ona dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. To, co jemy ma duże znaczenie dla naszego ciała, dlatego warto wybierać jedynie te produkty, które nam służą.

Przykładem bardzo dużej i zróżnicowanej grupy produktów jest nabiał, który również powinien stanowić element codziennych posiłków. Z naszego artykułu dowiesz się więcej o tym, jak skomponować zdrowe rodzinne menu i co warto do niego włączyć.

Nabiał – część zdrowej diety

Wiele osób na własną rękę wyklucza nabiał ze swojej diety, co sprawia, że staje się ona mniej zróżnicowana i niekiedy brakuje w niej ważnych witamin i minerałów. Jeśli nasz organizm dobrze reaguje na przetwory mleczne i nie mamy wskazań lekarskich, aby z nich zrezygnować – nie warto tego robić. Produkty z tej grupy są bogate między innymi w witaminy B12, A, D, E i K oraz wapń, magnez, cynk, miedź czy potas. Są również cennym źródłem pełnowartościowego białka.

O tym, że nabiał jest niezbędny w naszej diecie świadczy również jego stała obecność i wysoka pozycja w aktualnej piramidzie żywieniowej. W przypadku dorosłego człowieka zalecane jest spożywanie 2-4 porcji przetworów mlecznych, czyli np. szklanki mleka, dwóch plastrów żółtego sera lub ¾ szklanki gęstego jogurtu.

Kiedy włączyć nabiał do diety dziecka?

Nabiał jest dość dyskusyjną grupą produktów, dlatego też często młodzi rodzice mogą mieć problem z wprowadzeniem go do diety dziecka. Ostateczną decyzję oczywiście najlepiej skonsultować z pediatrą, który oceni stan zdrowia i potrzeby naszego malucha.

Jeśli do tej pory dziecko dobrze reagowało na nowe pokarmy i nie wykazywało tendencji do reakcji alergicznych, przyjmuje się, że przetwory mleczne można podawać już od 6-7. miesiąca życia i stopniowo serwować kolejne nowości. Warto zacząć od niewielkich ilości naturalnego jogurtu lub serka homogenizowanego bez cukru (jako samodzielna przekąska lub dodatek do ulubionych owoców). W tym czasie spróbujmy też podawać kefir, biały ser i twarożek.

Następnym etapem może być podejście do serów żółtych, mozzarelli i serów pleśniowych, choć warto pamiętać, żeby w tych przypadkach były to niezbyt duże ilości.

Nabiał jest zdrowy i niezbędny w naszej codziennej diecie. Wcale nie musimy, a nawet nie powinniśmy z niego rezygnować, zwłaszcza jeśli nasz organizm nie wykazuje reakcji alergicznych i dobrze radzi sobie z trawieniem laktozy. Warto tym pamiętać i już na stałe włączyć mleko i jego przetwory do codziennego i jeszcze lepiej zbilansowanego menu.