Smaczne i pożywne pasze sojowe dla ryb hodowlanych
Oprócz tego, że jest kluczowym składnikiem pasz dla zwierząt gospodarskich, śruta i mączka sojowa przyczynia się również do hodowli zdrowych i zrównoważonych ryb.
Na całym świecie rośnie popularność spożywania ryb i owoców morza, a przemysł akwakultury stopniowo rozwija się, aby zaspokoić to zapotrzebowanie. Akwakultura nadal jest jednym z najszybciej rozwijających się branż stosujących pasze produkowane z ziaren soi. Wielu hodowców koncentruje się na takich gatunkach ryb, jak sum, okoń, tilapia, pstrąg, sum i karp. W przypadku tych i wielu innych gatunków pasze i inne produkty sojowe zapewniają zdrowsze profile składników odżywczych niż inne pokarmy roślinne lub glony. Ponadto pasza sojowa wspiera lokalną gospodarkę i jest bardziej zrównoważona pod względem środowiskowym i ekonomicznym. Soja jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które znajdują się również w tranie z ryb oraz suplementach diety spożywanych dla zachowania zdrowych mięśni i stawów. Mączka sojowa jest również bogata w dobrze przyswajalne białko i inne składniki odżywcze, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju i zdrowia ryb.
Ponieważ soja jest tak bogata w składniki odżywcze, ryby potrzebują mniej karmy do prawidłowego wzrostu, co poprawia wskaźniki konwersji paszy.
To zużywa mniej zasobów, takich jak dziko żyjące przynęty lub sardynki, które często stają się mączkami rybnymi. Białko pochodzenia roślinnego i pasze dla karpi hodowlanych mogą w pewnym stopniu zastępować białko zwierzęce w dietach dla ryb. Ryby roślinożerne mogą tolerować wyższy poziom mączki sojowej niż ryby mięsożerne. Wydaje się, że pełnotłuste śruty sojowe są bardziej korzystne dla ryb zimnowodnych niż gatunków ciepłej wody ze względu na lepsze wykorzystanie energii pochodzącej z produktów sojowych. Do pasz wodnych należy stosować wyłącznie soję poddaną odpowiedniej obróbce cieplnej. Ponadto zaleca się stosowanie wyłącznie śruty sojowej przetworzonej z obłuszczonych nasion w celu zmniejszenia zawartości surowego białka w diecie.