
Jakie napoje najbardziej pasują do dań z grilla?
Wraz z nadejściem pierwszych ciepłych dni rozpoczął się sezon grillowy, a nasze podwórka i działki wypełniły się aromatem smakowitych potraw, przyrządzanych na świeżym powietrzu. To doskonały moment, by zaprosić rodzinę i znajomych, spędzając wspólnie wolny czas. Takie spotkania uświetniają jednak nie tylko przyrządzone na grillu potrawy. Warto bowiem zadbać także o odpowiednie trunki, pozwalające ugasić pragnienie pomiędzy posiłkami. Które z nich sprawdzą się najlepiej? Poznaj nasze propozycje na napoje, pasujące do dań z grilla!
Dlaczego pokochaliśmy grillowanie?
Grill już dawno przestał kojarzyć się wyłącznie z kiełbaskami, które – jeszcze kilka sezonów wcześniej – cieszyły się największą popularnością. Dziś otworzyliśmy się na nowe możliwości i przekonaliśmy się, że grillowanie, przy odrobinie umiejętności i pasji, może stać się prawdziwą kulinarną przygodą. Na popularność takiej formy spędzania wolnego czasu wpływa również wiele zalet, jakimi cechują się przyrządzane na grillu potrawy. O ich zebranie w jednym miejscu pokusiła się restauracja z grillem na starym mieście we Wrocławiu, a efekty tych działań zobaczysz na stronie samarqand.pl/grill/, gdzie zamieszczono także inspirującą galerię zdjęć. Wśród największych atutów dań z grilla wymienić należy przede wszystkim:
- naturalny aromat,
- soczystość, zamkniętą w chrupiącej skórce,
- wyrazisty smak, tworzony nie tylko przez aromatyczne przyprawy, ale również i dym, unoszący się w trakcie przyrządzania posiłku.
Grillowane potrawy są również znacznie zdrowsze niż te, przyrządzane w tradycyjny sposób, nie tracąc przy tym pełni swojego smaku.
Co pić w trakcie grilla?
Na to pytanie trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Musisz wiedzieć bowiem, że menu dań z grilla jest bardzo szerokie, o czym przekonasz się m.in. po przejściu na podaną stronę, gdzie zaprezentowano propozycje jednej z restauracji, serwującej tego typu potrawy. Tak szeroki wachlarz możliwości rodzi z kolei konieczność odpowiedniego wyboru napojów, które powinny nie tylko gasić pragnienie, ale także uzupełniać smak przygotowywanego posiłku. A że sezon grillowy przypada na ciepłe miesiące, warto pokusić się o podanie orzeźwiających trunków. W tej kategorii mieszczą się nie tylko napoje alkoholowe, ale również i te, powstające na bazie świeżych owoców.
Napoje owocowe – które z nich pasują do grillowanych dań?
W koncepcję spotkań przy grillu doskonale wpisują się orzeźwiające napoje owocowe. Tym bardziej że można je przygotować na różne sposoby. Wśród tych zdecydowanie najpopularniejszych wymienia się:
- lemoniadę, stanowiącą doskonały napój w upalne dni – by ją przyrządzić wystarczy woda, cukier i ulubione owoce. Dobrym pomysłem będzie także umieszczenie w niej kostek lodu, które dodatkowo schłodzą napój i sprawią, że stanie się on jeszcze bardziej orzeźwiający,
- kompot owocowy – to propozycja dla wielbicieli kulinarnej klasyki w najlepszej odsłonie. Kompot z sezonowych owoców nie tylko ugasi pragnienie, ale swoim głębokim smakiem wzbogaci doznania w trakcie konsumpcji, zwłaszcza mięsnych potraw.
Do dań z grilla pasować będzie również woda smakowa z ziołami – bazylią, rozmarynem lub miętą.
A może herbata?
Doskonałą alternatywą dla owocowych napojów będzie klasyczna herbata, która może przyjmować różne formy. To m.in.:
- herbata na zimno, czyli tzw. iced tea – dostępna na sklepowych półkach, ale również wyjątkowo łatwa w przygotowaniu. Taką wersję warto wzbogacić listkami mięty lub plasterkami cytryny,
- herbata na ciepło – do dań z grilla będzie pasować jej zielona odmiana, wspomagająca proces trawienia.
Herbata, zarówno na zimno, jak i na ciepło, doskonale sprawdza się podczas spotkań przy grillu. Dodatkowo stanowi ona bezpieczne rozwiązanie – komponuje się bowiem ze zdecydowaną większością potraw, nie zmienia ich smaku i mogą ją spożywać zarówno dzieci, jak i dorośli.
Jaki alkohol podać na grillu?
Skupmy się na koniec na propozycjach, z których skorzystać mogą wyłącznie osoby pełnoletnie. Spotkaniom przy grillu często towarzyszy bowiem alkohol, który warto jednak serwować w rozsądnych dawkach. Idealnym rozwiązaniem będzie z pewnością piwo – orzeźwiające i doskonale zaspokajające pragnienie. Do grillowanego drobiu będzie pasowało również białe wino, a do mięsa wołowego czy żeberek jego czerwony odpowiednik. Warto pamiętać jednak, by w trakcie grillowania unikać wysokoprocentowych alkoholi. Ich konsumpcji nie będzie sprzyjała ani wysoka temperatura, ani też przygotowane potrawy, które zdecydowanie lepiej skomponują się z lżejszymi trunkami.