Whisky Sour najlepszy drink z whisky

Przepisy na koktajle i napoje mieszane znajdziemy wszędzie są tysiące, z których możesz wybierać swoje ulubione.

Wódka jest najczęściej używanym alkoholem w barze i znajdziesz ją w większości przepisów na drinki. Obejmują one przepisy takie jak Bloody Mary, jest to mieszanka soku pomidorowego i wódki. Wódkę często miesza się również z jednym sokiem owocowym. Cape Codder, sok żurawinowy – inaczej Vodka Cranberry, chart z sokiem grejpfrutowy i śrubokręt z sokiem pomarańczowym to trzy podstawowe drinki. Każdy z nas ma swój smak, i zależności od preferencji lubimy różnego rodzaju drinki. Bardzo popularne są drinki ze Coca Colą, a najpopularniejsze owoce dodawane do drinków to cytrusy, czy li cytryny, pomarańcze i grapefruity. Z pewnością drinki mogą być słodzone, lub też posiadać nieco goryczki. Podawane są w różnych temperaturach, jednak większość drinków podawana jest odpowiednio schłodzona. W zależności od rodzaju drinków ich temperatura jest konkretnie określona. Barmani znają wiele różnych drinków, te najpopularniejsze znają barmani z całego świata. Na kursach dla barmanów przyszli barmani mogą nauczyć się jak właściwie przygotowuje się najpopularniejsze rodzaje drinków. Jednym z nich bez wątpienia jest whiskey sour, pozornie proste połączenie spirytusu, cukru, wody i cytrusów można mieszać na wiele sposobów.

 

Jednak jak przyrządzić drinka z whiskey, jak wiadomo ma ona całkiem inny smak niż wódka. Praktyka dodawania soku cytrusowego do napojów spirytusowych mogła rozpocząć się w 1700 roku, kiedy brytyjscy żeglarze zaczęli spożywać cytryny i limonki, aby zapobiec szkorbutowi. Rum był częścią ich racji i stał się naturalnym towarzyszem cierpkich cytrusów, czasem z dodatkiem wody lub cukru. Mikstura ostatecznie dotarła na brzeg, naturalnie eksperymentowano nie tylko z rumem, ale także brandy i whisky. W 1862 r. Przepis na Whisky Sour został zapisany w Przewodniku barmana Jerry’ego Thomasa. Przepis wymagał 1 dużej łyżeczki sproszkowanego cukru rozpuszczonego w małej wodzie, soku z połowy małej cytryny i 1 szklanki wina z burbonem wstrząśniętych. Napój następnie przecedzono do szklanki i przyozdobiono jagodami.