Dieta bezglutenowa jest dla niektórych osób koniecznością

Bezglutenowe opcje chleba dostępnego w sprzedaży znacznie się poprawiły w ciągu ostatnich lat, ale czasami znalezienie najlepszego wyboru odpowiadającego twoim potrzebom, preferencjom i budżetowi może być przytłaczające.

Nie wszystkie piekarnie i sklepy posiadają w ofercie pieczywo bezglutenowe, a wybranie takiego, który nam smakuje i jest zdrowy, nadal może stanowić dla wielu osób wyzwanie. Byłoby to bardzo wygodne i proste, gdyby każdy bochenek dowolnego chleba z napisem bezglutenowy na etykiecie wyglądał i smakował tak samo, co każdy inny chleb, nie wspominając o cenie. Ale niestety rzeczywistość nie wygląda tak różowo, a większość chlebów bezglutenowych dostępnych w sprzedaży nie ma odpowiedniego smaku, zapachu i konsystencji tradycyjnego chleba. Gluten to ogólna nazwa używana dla białek występujących głównie w zbożach, głównie w pszenicy, jęczmieniu, życie i pszenżycie, które jest skrzyżowaniem pszenicy i żyta. Pomaga utrzymać wypieki w ich kształcie, działając jak klej. Znajdziesz go w tych zbożach wymienionych powyżej, ale często dochodzi do zanieczyszczenia krzyżowego owsa glutenem w wyniku praktyk rolniczych. Gluten znajduje się również w wielu przetworzonych produktach spożywczych, przyprawach i niektórych napojach destylowanych. Może być również obecny w niektórych lekach i suplementach diety. Sprawdzanie etykiet i zapoznanie się ze składem kupowanego jedzenia to najlepszy sposób, aby dowiedzieć się, czy produkt zawiera gluten.

Podczas gotowania w domu lub na mieście należy również pamiętać o możliwości zanieczyszczenia krzyżowego przez deski do krojenia, noże, tostery, blachy i tym podobne.

Z pewnością piekarnia bezglutenowa ma odpowiednie rozwiązania, aby można było bezpiecznie jeść takie pieczywo. Jest wiele powodów, dla których ktoś mógłby wybrać chleb bezglutenowy. Jednym z najczęstszych powodów jest to, że dana osoba lub członek rodziny mają celiakię, czyli chorobę autoimmunologiczną, w której spożycie glutenu powoduje uszkodzenie jelita cienkiego. Podczas gdy niektórzy ludzie mogą odczuwać objawy, takie jak skurcze żołądka, nudności, wymioty lub wzdęcia, inni nie muszą ich mieć. Ponieważ w jelicie cienkim występuje przede wszystkim wchłanianie składników odżywczych, celiakia może powodować długotrwałe problemy, takie jak złe wchłanianie i niedożywienie, co może również prowadzić do anemii. Niektóre powszechne niedobory składników odżywczych obserwowane w celiakii, szczególnie przed diagnozą, to witamina B12 i witamina D. Inne długotrwałe powikłania związane z nieleczoną chorobą trzewną obejmują anemię, utratę masy ciała, osteoporozę, bezpłodność, zmęczenie i wysypki skórne. Nawet nowotwory przewodu pokarmowego i problemy neurologiczne, takie jak migreny i uszkodzenia nerwów powodujące mrowienie w dłoniach i stopach oraz podobne problemy zdrowotne, również są bardziej prawdopodobne u osób z nieleczoną celiakią. Szacuje się, że celiakia dotyka co setną osobę na całym świecie. Zwykle występuje w rodzinach i jest również powiązana z innymi chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak cukrzyca typu 1. Badano również wrażliwość na gluten bez celiakii. Ludzie mogą odczuwać objawy w ciągu godziny lub kilku dni od spożycia glutenu, a nasilenie może się różnić w zależności od osoby. Chociaż usłyszysz szereg opinii na temat wrażliwości na gluten w zależności od tego, kogo zapytasz, podejście jest takie, że jesteś ekspertem w zakresie swojego ciała, więc jeśli lepiej czujesz się jedząc w określony sposób, na przykład produkty bezglutenowe, to właśnie w ten sposób powinieneś się odżywiać. Jednak czasami trudno jest znaleźć rozwiązania codziennych problemów, które wiążą się z ograniczeniami żywieniowymi, takich jak chęć delektowania się pyszną kanapką z chlebem bezglutenowym. Zdrowe chleby bez glutenu oferuje piekarnia bezglutenowa Poznań. Ponieważ żyto i pszenica oraz ich pochodne nie mogą być używane w pieczywie bezglutenowym, należy użyć innych składników, często w połączeniu, aby uzyskać pożądany smak, konsystencję i stabilność podczas przechowywania. W pieczywie bezglutenowym świetnie sprawdzi się mąka ryżowa, kukurydziana, proso, len oraz różne warzywa.