Zmień swój styl gotowania dzięki tym zaleceniom
Gotowanie niekoniecznie musi być czymś, co najlepiej pozostawić ekspertom.
Istnieje wiele prostych, ale pysznych przepisów, z którymi poradzi sobie nawet najbardziej niedoświadczony nowicjusz. W tym artykule znajdziesz kilka wskazówek, jak najlepiej wykorzystać posiłki. Poniższe wskazówki sprawią, że w mgnieniu oka poczujesz się jak profesjonalista.Aby ułatwić obieranie ugotowanych jajek, od razu po wyjęciu z kuchenki wlej je pod zimną wodę. Gdy są wystarczająco chłodne, aby je dotknąć, lekko je postukaj, aby pękły i potoczyły się po blacie. Gdy zaczniesz obierać i masz otwór w muszli, wlej ją pod zimną wodę, a zobaczysz, że reszta muszli odklei się z największą łatwością!Aby łatwo pokroić mięso na cienkie plasterki, włóż je do zamrażarki, aż stanie się jędrne, ale nie zamrożone. Działa to szczególnie dobrze w przypadku mięs, które mają być używane z przepisami azjatyckimi. Dzięki częściowemu zamrożeniu składników mięsa krojenie jest czystsze, a włókna nie rozciągają się i nie rozrywają tak łatwo. Upewnij się, że mięso rozmroziło się przed ugotowaniem, mrożony lód i gorący olej dobrze się wymieszają.Nie bój się eksperymentować. Nie ma reguły, która mówi, że musisz dokładnie przestrzegać przepisu. Jeśli nie dbasz o składnik, pomiń go. Jeśli uważasz, że inny składnik smakowałby lepiej, zastąp go. Jeśli uważasz, że danie czegoś brakuje, dodaj to.Jeśli gotujesz makaron i masz dość tego samego smaku, możesz dodać odrobinę cytryny. Cytryna doda jej dodatkowego smaku, którego pragniesz, a ten dodatek jest również bardzo silnym przeciwutleniaczem.
Dodanie przypraw i różnych smaków może poprawić jakość posiłków.Doprawiając sałatkę, dodaj niewielką dawkę oliwy z oliwek oprócz naturalnej soli morskiej.
Pomoże to nadać sałatce chrupiący wygląd nawet po dodaniu sosu. Utrzymywanie sałatki tak chrupiącej, jak to możliwe, zapewni uczucie świeżości po spożyciu.Po ugotowaniu kawałka jedzenia w piekarniku, przed podaniem należy dać mu kilka minut na odpoczynek. Ostatnią rzeczą, jaką będziesz chciał zrobić, jest podanie zbyt gorącej części posiłku, co zrujnuje jego ogólną jakość dla osoby, którą podajesz.Uwolnij niesamowitą moc smaku śródziemnomorskiego kuskusu, korzystając z tej porady kulinarnej. Wlej suchy kuskus do garnka z wrzącym bulionem drobiowym zamiast wody. Mieszaj przez dziesięć sekund, następnie wyłącz ogień i przykryj na pięć minut. Kuskus wchłonie smak wywaru z kurczaka. Efekt ten można również osiągnąć stosując bulion warzywny lub wołowy.Jedną z zabawnych części nauki gotowania jest popisywanie się nowo odkrytymi umiejętnościami. Jeśli jednak gotujesz dla kogoś wyjątkowego, zostaw eksperymenty na inny dzień. Nie próbuj nowych przepisów lub nowych składników (lub, co gorsza, obu jednocześnie), kiedy gotujesz posiłek dla kogoś, na kim naprawdę chcesz zaimponować.Masz problem z przyklejeniem się mięsa do patelni lub grilla? To jest łatwe do naprawienia. Po prostu spryskaj patelnię lub grill olejem w sprayu, zanim zaczniesz gotować. Spowoduje to nałożenie powłoki na powierzchnię patelni lub grilla i zapobiegnie przywieraniu mięsa do suchej powierzchni.Jak wspomniano na początku artykułu, nie musisz być profesjonalistą, aby ugotować świetne danie. Istnieje wiele przepisów, które wyglądają na trudne i przytłaczające, ale w rzeczywistości są dość proste. Mam nadzieję, że ten artykuł zaszczepił w tobie pewność siebie, gdy następnym razem będziesz w kuchni.